Molenschot Groen

Logo molenschot groen definitief

Op deze pagina vindt u de volgende informatie:
– Wat is Molenschot Groen?
– Overzicht van handige websites over energiebesparing
– Onze nieuwsbrieven
– Het archief met eerdere informatie

OVER MOLENSCHOT GROEN
Een aantal inwoners uit Molenschot zet zich graag in om ons dorp meer energieneutraal te maken. Daarom is ‘Molenschot Groen’ gevormd. Doel is de inwoners van Molenschot te informeren en mogelijkheden te geven om meer energieneutraal te worden. Dat is goed voor het milieu en vaak ook voor de portemonnee.
We werken vanuit twee werkgroepen met de volgende deelnemers:
– Kennis, Advies & Techniek: Ad Nelemans, Antoon van Gestel, Anton van Loon, Boyd van den Kieboom 
– Communicatie: Eugenie Jacobs, Ard van Leijsen, Frank Multem

Molenschot Groen wordt met kennis ondersteund door Energie Gilze Rijen. 


HANDIGE WEBSITES EN LINKS
Om enig overzicht te krijgen waar goede informatie is te vinden over energiebesparing hebben we een aantal links en websites hieronder voor u verzameld. Uiteraard is er nog veel meer informatie te vinden; zie onderstaande als het handige begin van uw zoektocht.

Lokale informatie: Gemeente Gilze Rijen en Energie Gilze Rijen
Op de website van onze gemeente Gilze Rijen is interessante informatie te vinden. Kijk zelf eens hier rond http://www.gilzerijen.nl/duurzaamheid
Wist u dat u bij de gemeente een lening kunt aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler? Zie hier www.gilzeenrijen.nl/duurzaamheidslening
U kunt zich tevens aanmelden voor de duurzaamheidsnieuwsbrief van de gemeente. In deze nieuwsbrief vertelt de gemeente wat ze zelf doet, met wie ze samenwerkt en waar je terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken. Om u aan te melden stuurt u een mailtje naar duurzaamheid@abg.nl. Geef in uw mail aan dat u de duurzaamheidsnieuwsbrief voor Gilze Rijen wilt ontvangen. 

Op de website van Energie Gilze Rijen is diverse informatie te vinden. 
De gemeente Gilze en Rijen organiseert samen met Energie Gilze Rijen een actie voor isolatieglas. Kern van de actie is dat u korting kunt krijgen als u uw glas laat vervangen. Kijk op www.energiegilzerijen.nl/samen-glas-isoleren voor meer informatie.
U kunt nog steeds een warmtescan of energieadvies aanvragen via Energie Gilze Rijen. De warmtescan is gratis. Het energieadvies kost € 25. Een aantal energieadviseurs is deelnemer aan Molenschot Groen; grote kans dat juist deze adviseur het advies oppakt. Meer informatie vindt u op www.energiegilzerijen.nl/betaalbaar/energieadvies

Algemene informatie: tips, subsidies en leveranciers
Hieronder een kleine selectie van handige websites.
Wilt u uw woning energiezuiniger maken. Kijk dan op de website van Regionaal Energieloket of Milieucentraal.
Onze gemeente werkt samen met het Regionaal Energieloket; via de link komt u op het gedeelte voor Gilze Rijen. 
Op beide websites vindt u allerlei slimme tips. Denk bijvoorbeeld aan naad- en kierdichting, ledverlichting, waterzijdig inregelen CV-ketel, radiotorfolie, leidingisolatie, etc…
Milieu Centraal heeft daarnaast een website waar u online een check van uw eigen woning kunt maken op het gebied van energiebesparing. Uit de check komt een score waar direct de verbeteropties inzichtelijk worden gemaakt en wat het oplevert. Kijk eens op www.verbeterjehuis.nl.

Als u als woningeigenaar maatregelen neemt om energie te besparen is de belangrijkste subsidie de Investeringssubsidie Duurzame Energie; kortweg ISDE. Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Op deze website van het RVO vindt u alle informatie en voorwaarden over hoe het werkt.

Weet u inmiddels welke energiebesparende maatregel(en) u wilt uitvoeren en zoekt u een bedrijf dat dit kan doen? Dan raden wij u de website aan van Regionaal Energieloket en van Greenhome. Het zijn websites die enkel een zoekfunctie hebben voor welke bedrijven er voor welke maatregel zijn. Het verplicht u verder tot niets. Op beide websites worden ervaringen van klanten getoond. Neem gerust eens een kijkje op deze websites.


NIEUWSBRIEF
Regelmatig verspreiden wij een nieuwsbrief huis-aan-huis in Molenschot. Deze nieuwsbrieven kunt u hier nogmaals lezen.
De eerste Nieuwsbrief van november 2019.
Tweede Nieuwsbrief van maart 2020.
Derde Nieuwsbrief van september 2020.
Vierde Nieuwsbrief van maart 2021. 


ARCHIEFSTUKKEN

Film over project SMILE
Molenschot Groen is in 2019 gestart vanuit project SMILE van Regio Hart van Brabant. Dit project is eind 2020 afgerond. Molenschot Groen is daarna zelfstandig doorgegaan! Meer informatie over SMILE vindt u hier.
Over het eindresultaat van SMILE is een film gemaakt van ruim 23 minuten. Het deel over Molenschot Groen kunt u hieronder bekijken

Informatieavond Isoleren – Ventileren 
Op 1 oktober 2020 was onze informatieavond over Isoleren en Ventileren. Ondanks corona waren er 35 aanwezigen die geïnformeerd werden over:
– Glasvervanging (door firma Spitters)
– Isoleren (door firma Takkenkamp)
– Ventileren (door firma Zehnder)

De powerpoint-presentatie van deze avond vindt u hier Presentatie 1 oktober
De film die van deze avond is gemaakt vindt u hier. De presentatie over Ventileren begint na 4 minuten, Glasvervanging na 51 minuten en 30 seconden en Isoleren na 1 uur en 21 minuten.