Molenschot Groen

Logo molenschot groen definitief

Tot 21 mei: Collectieve actie vervangen defensieglas door isolatieglas

Alle inwoners in Molenschot hebben een flyer en een aanmeldformulier in hun brievenbus ontvangen. In de flyer staat informatie over de mogelijkheid om uw huidige glas te laten vervangen door beter isolatieglas. Bij voldoende deelname ontvangt u 5% korting. Mocht u de informatie nog een keer willen bekijken, dan vindt u hier de flyer en het aanmeldformulier.   
De actie loopt tot 21 mei dus meldt u tijdig aan.

Uitkomsten persoonlijk gesprek met uitleg over uw eigen energienota

Op 26 januari hadden vier dorpsgenoten zich aangemeld voor een persoonlijk adviesgesprek over hun energienota. Onze twee adviseurs, Andre Dilweg en Anton van Loon, hadden vier prima gesprekken. Graag delen we de belangrijkste uitkomsten die ook voor u interessant kunnen zijn.

  • Wat voor energiecontract heb ik eigenlijk? Ik dacht dat ik een contract had met vaste tarieven, maar het is in eens omgezet naar een contract met flexibele tarieven. Veel energieleveranciers zetten een vast contract na afloop stilzwijgend om naar een flexibel contract zonder u hierover te informeren. Let hier dus op!
  • Ik zie dat mijn elektriciteitsverbruik hoog is, maar ik weet niet goed hoe dit komt. Uitkomst is dat de energieadviseur thuis langs komt voor een energieadvies. Daarmee worden onder andere de ‘energieslurpers’ inzichtelijk gemaakt. Kosten 25,- aanvragen via energiegilzerijen.nl
  • Er is uitleg gegeven wanneer je het beste kunt overstappen van een variabel naar een vast contract. Is je verbruik lager dan het plafond (1400 m3 gas en 2900 kWh), dan wordt dit pas relevant als de prijzen straks onder het prijsplafond komen te liggen. Is je verbruik hoger, dan is het belangrijk om nu al de prijzen van leveranciers goed te vergelijken.
  • Het is fijn als je nu nog een energiecontract hebt met vaste (lage) tarieven dat nog enige tijd doorloopt. Dan moet je dat contract zeker laten doorlopen tot het afloopt. Maar na het einde van het contract kunnen de kosten wel twee tot vier keer zo hoog worden. Denk daarom nu al na over energiebesparingsmaatregelen. Het kan namelijk lang duren voordat de maatregelen worden uitgevoerd.
  • Tot slot waren de bezoekers blij dat er veel kleinere tips werden gegeven over energiebesparing.

Ondanks dat er niet veel gesprekken waren kijken we terug op een geslaagde actie met tevreden bezoekers.

Molenschot Groen Markt
Op woensdag 14 september was de Molenschot Groen Markt in De Molenwiek. Met 140 bezoekers was deze duurzaamheidsmarkt een groot succes. De bezoekers konden in allerlei kraampjes kennis nemen van diverse informatie op het gebied van duurzaamheid. Denk aan warmtepompen, zonnepanelen, isolatie, groendaken en warmtebatterij. Daarnaast was er informatie gericht op bewustwording. Ook onze gemeente en Energie Gilze Rijen hadden diverse informatie beschikbaar. IJsboerderij De Grens en Wilgenhart zorgden voor de innerlijke mens met hun streekproducten.

En dan onze prijsvraag: hoeveel huizen in de bebouwde kom van Molenschot hebben al zonnepanelen? Het antwoord hierop is 106 huizen. Dat is al 40% van alle huizen in de bebouwde kom. Een mooi aantal. Op naar de 50%!

We kijken terug op een zeer geslaagde markt waar we weer een stukje hebben bijgedragen aan het bewustzijn rondom duurzaamheid.  

Vierde informatieavond van Molenschot Groen over de stappenplannen hoe vijf huizen van het gas af kunnen.
Op dinsdag 10 mei was de vierde informatieavond van Molenschot Groen. Deze stond in het teken van het presenteren van de stappenplannen die voor vijf huizen in Molenschot zijn uitgewerkt. In die stappenplannen is aangegeven hoe de bewoners van het gas af kunnen. Tevens werd er gediscussieerd over enkele stellingen en was er aandacht voor de van-het-gas-af-wisselbokaal van Molenschot Groen. 
De powerpoint-presentatie van deze avond kunt u hier bekijken.     

Verder vindt vindt u op deze pagina de volgende informatie :
– Wat is Molenschot Groen?
– Overzicht van handige websites over energiebesparing
– Onze nieuwsbrieven
– Het archief met eerdere informatie

OVER MOLENSCHOT GROEN
Een aantal inwoners uit Molenschot zet zich graag in om ons dorp meer energieneutraal te maken. Daarom is’Molenschot Groen’ gevormd. Doel is de inwoners van Molenschot te informeren en mogelijkheden te geven om meer energieneutraal te worden. Dat is goed voor het milieu en vaak ook voor de portemonnee.
We werken vanuit twee werkgroepen met de volgende deelnemers:
– Kennis, Advies & Techniek: Ad Nelemans, Antoon van Gestel, Anton van Loon, Boyd van den Kieboom en Eveline Jacobs.
– Communicatie: Eugenie Jacobs, Ard van Leijsen, Frank Multem

Molenschot Groen wordt met kennis ondersteund door Energie Gilze Rijen. 


HANDIGE WEBSITES EN LINKS
Om enig overzicht te krijgen waar goede informatie is te vinden over energiebesparing hebben we een aantal links en websites hieronder voor u verzameld. Uiteraard is er nog veel meer informatie te vinden; zie onderstaande als het handige begin van uw zoektocht.

Lokale informatie: Gemeente Gilze Rijen en Energie Gilze Rijen
Op de website van onze gemeente Gilze Rijen is interessante informatie te vinden. Kijk zelf eens hier rond http://www.gilzerijen.nl/duurzaamheid
Wist u dat u bij de gemeente een lening kunt aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler? Zie hier www.gilzeenrijen.nl/duurzaamheidslening
U kunt zich tevens aanmelden voor de duurzaamheidsnieuwsbrief van de gemeente. In deze nieuwsbrief vertelt de gemeente wat ze zelf doet, met wie ze samenwerkt en waar je terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken. Om u aan te melden stuurt u een mailtje naar duurzaamheid@abg.nl. Geef in uw mail aan dat u de duurzaamheidsnieuwsbrief voor Gilze Rijen wilt ontvangen. 

Op de website van Energie Gilze Rijen is diverse informatie te vinden. 
De gemeente Gilze en Rijen organiseert samen met Energie Gilze Rijen een actie voor isolatieglas. Kern van de actie is dat u korting kunt krijgen als u uw glas laat vervangen. Kijk op www.energiegilzerijen.nl/samen-glas-isoleren voor meer informatie.
U kunt nog steeds een warmtescan of energieadvies aanvragen via Energie Gilze Rijen. De warmtescan is gratis. Het energieadvies kost € 25. Een aantal energieadviseurs is deelnemer aan Molenschot Groen; grote kans dat juist deze adviseur het advies oppakt. Meer informatie vindt u op www.energiegilzerijen.nl/betaalbaar/energieadvies

Algemene informatie: tips, subsidies en leveranciers
Hieronder een kleine selectie van handige websites.
Wilt u uw woning energiezuiniger maken. Kijk dan op de website van Regionaal Energieloket of Milieucentraal.
Onze gemeente werkt samen met het Regionaal Energieloket; via de link komt u op het gedeelte voor Gilze Rijen. 
Op beide websites vindt u allerlei slimme tips. Denk bijvoorbeeld aan naad- en kierdichting, ledverlichting, waterzijdig inregelen CV-ketel, radiotorfolie, leidingisolatie, etc…
Milieu Centraal heeft daarnaast een website waar u online een check van uw eigen woning kunt maken op het gebied van energiebesparing. Uit de check komt een score waar direct de verbeteropties inzichtelijk worden gemaakt en wat het oplevert. Kijk eens op www.verbeterjehuis.nl.

Als u als woningeigenaar maatregelen neemt om energie te besparen is de belangrijkste subsidie de Investeringssubsidie Duurzame Energie; kortweg ISDE. Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Op deze website van het RVO vindt u alle informatie en voorwaarden over hoe het werkt.

Weet u inmiddels welke energiebesparende maatregel(en) u wilt uitvoeren en zoekt u een bedrijf dat dit kan doen? Dan raden wij u de website aan van Regionaal Energieloket en van Greenhome. Het zijn websites die enkel een zoekfunctie hebben voor welke bedrijven er voor welke maatregel zijn. Het verplicht u verder tot niets. Op beide websites worden ervaringen van klanten getoond. Neem gerust eens een kijkje op deze websites.


NIEUWSBRIEVEN
Regelmatig verspreiden wij een nieuwsbrief huis-aan-huis in Molenschot. Deze nieuwsbrieven kunt u hier nogmaals lezen.
Zevende Nieuwsbrief van januari 2023.
Zesde Nieuwsbrief van februari 2022.
Vijfde Nieuwsbrief van september 2021.
Vierde Nieuwsbrief van maart 2021.
Derde Nieuwsbrief van september 2020.
Tweede Nieuwsbrief van maart 2020.
Eerste Nieuwsbrief van november 2019.

ARCHIEFSTUKKEN

Film over project SMILE
Molenschot Groen is in 2019 gestart vanuit project SMILE van Regio Hart van Brabant. Dit project is eind 2020 afgerond. Molenschot Groen is daarna zelfstandig doorgegaan! Meer informatie over SMILE vindt u hier.
Over het eindresultaat van SMILE is een film gemaakt van ruim 23 minuten. Het deel over Molenschot Groen kunt u hieronder bekijken

Derde informatieavond van Molenschot Groen over “De volgende stap naar een aardgasvrije woning”.
Op woensdag 3 november was de derde informatieavond van Molenschot Groen. Onderwerpen waren ‘De Transitievisie Warmte’ door onze gemeente, ‘Warmte Koude Opslag’ door Ates Control, ‘Warmtepompen’ door Nibe en ‘Aardwarmtesystemen’ door Geo-Energie.
De powerpoint-presentatie met alle onderwerpen kunt u hier bekijken.     

Informatieavond Isoleren – Ventileren 
Op 1 oktober 2020 was onze informatieavond over Isoleren en Ventileren. Ondanks corona waren er 35 aanwezigen die geïnformeerd werden over:
– Glasvervanging (door firma Spitters)
– Isoleren (door firma Takkenkamp)
– Ventileren (door firma Zehnder)

De powerpoint-presentatie van deze avond vindt u hier Presentatie 1 oktober
De film die van deze avond is gemaakt vindt u hier. De presentatie over Ventileren begint na 4 minuten, Glasvervanging na 51 minuten en 30 seconden en Isoleren na 1 uur en 21 minuten.